Wat is afscheidsfotografie?

Over mij

Ik ben Erwin Winkelman en ik ben afscheidsfotograaf. Ik heb een journalistieke achtergrond en ik fotografeer al meer dan 20 jaar. Ik heb in verschillende media gepubliceerd. Ik ben opgeleid aan de Fotoacademie in Amsterdam en getraind door National Geographic.

Ik ben sociaal, betrokken en altijd geïnteresseerd in de mensen die voor mijn lens komen te staan. Ik ben eerlijk. Lukt iets niet, dan lukt iets niet en verzinnen we wat nieuws. Mijn werk kenmerkt zich als persoonlijk, een tikkie rauw maar altijd betrokken. De studio waar ik in werk past daar goed bij. Een oude smederij waarvan de werkplaats nog in originele staat is. Een gebouw met een rauw randje.

Mijn eerste aanraking met afscheidsfotograaf was op de uitvaart van een buurvrouw. Op de begrafenis was een fotograaf aanwezig. Ik kende het fenomeen niet, maar werd wel nieuwsgierig want hoe mooi is het om zoiets vast te leggen.

Toen ik een tijdje later bij de buurman op bezoek was keken we de foto’s door. Ik zag hoe mooi het was gedaan en vooral hoe blij de buurman er mee was. Ik realiseerde me dat je met afscheidsfotografie echt iets voor iemand kan betekenen.

Na een korte oriëntatie ben ik een training gaan volgen bij Gwendolyn Pieters, een ervaren afscheidsfotograaf uit Zeeland. De kennis en kunde en vooral de betrokkenheid van Gwendolyn bij haar werk heeft me enorm geïnspireerd. Die passie breng ik nu zelf over naar de mensen waarvoor ik een afscheid mag fotograferen. Mag inderdaad, want het is een enorm voorrecht dit te mogen doen.

Erwin Winkelman afscheidsfotograaf

Wat is afscheidsfotografie?

Het regelen van een afscheid is heel veel werk. Bovendien ben je overmand door emoties. 

Pas als alles tot stilstand komt en het rumoer is verdwenen, is er tijd om te reflecteren. Tijd om terug te kijken en stil te staan bij het verlies. Dan is het goed dat er foto’s gemaakt zijn.

Rouw werkt voor iedereen anders. Iedereen heeft zijn eigen vragen en zijn eigen verdriet. Een fotoalbum van het afscheid helpt dan als er vragen komen.

Foto’s van omhelzingen, de liefde en de steun die je ontvangt. Foto’s van het afscheid  helpen om het verlies een plekje te geven. Je kunt het laten zien, het delen.

Afscheid is meer dan alleen een uitvaart. Soms kondigt een afscheid zich aan en leef je daar samen naar toe. Ook dan is het goed om een afscheidsfotograaf in de hand te nemen. Om momenten van het alledaagse vast te leggen. Mooie momenten samen.

Kiezen voor een afscheidsfotograaf betekent dat je het werk en de zorgen van het fotograferen overlaat aan een professional. Zodat iedereen het afscheid kan beleven op zijn of haar manier en niemand te verantwoording van het maken van de foto’s op zich hoeft te nemen.

Afscheid nemen is een uitgebreid proces. Soms is het afscheid een abrupt moment, maar soms ook niet. Afscheid nemen kan een proces zijn dat langere tijd duurt, zeker als een het zich van tevoren aankondigt. Afscheidsfotografie is bij mij dan ook meer dan alleen het fotograferen van een uitvaart.  Ik leg ook de tijd vooraf vast zodat mooie herinneringen bewaard kunnen worden.

Laatste levensfase

Soms kom je in een situatie waarbij het afscheid wordt aangekondigd. Bijvoorbeeld door ziekte. Ook dan wil je herinneringen vastleggen. Met herinneringsfotografie doe je dat. Of het nu gaat om mooie portretten of een fijne reportage.

Een dag uit het leven

Ieder gezin heeft zijn eigen ritme, dynamiek, grapjes, uitbarstingen. Soms maken ze je gelukkig, soms drijven ze je tot wanhoop, maar het is wel jullie gezin. Het zijn momenten die jullie maken tot wat jullie zijn. In deze reportage kom ik graag bij jullie langs en leg jullie leven tot in de kleinste details vast.

Herinneringsfotografie

Nog een keer een moment waarop jullie samen zijn. Nog een keer een moment waarop herinneringen worden gemaakt. Fijne herinneringen. Met beperkte regie leg ik speciale momenten vast. Een knuffel, een knipoog, een lach, een grap en misschien ook wel een traan. Of gewoon een mooi portret. Een foto van hoe je graag herinnert wilt worden. Ik kom bij jullie langs, we gaan op pad of jullie komen bij mij in m’n studio in Epe. 

Uitvaartfotografie

De periode van afscheid is kort en vaak heel intensief. Tijd en wereld staan stil, het is niet te bevatten en waarschijnlijk dringt niet alles tot je door. Je bent vaak overmand door emoties en tijdens de uitvaart wil je je richten op elkaar en op het afscheid nemen van je dierbare.

Veel dingen worden niet gezien en raken vergeten. De keuze voor bloemen, de kist en alle details waar zoveel aandacht aan is besteed, en ook wie er allemaal aanwezig waren. Soms ontstaat er achteraf het gevoel iets gemist te hebben.

Pas na de uitvaart komt de tijd om stil te staan bij het verlies. Foto’s kunnen dan heel goed helpen. Ze vormen een tastbare herinnering die op elk gewenst moment gepakt kunnen worden. Want rouw werkt voor iedereen anders. Kinderen hebben bijvoorbeeld hele specifieke vragen. Of zijn soms nog te jong om echt te beseffen wat afscheid nemen is. Een fotoalbum of usb-stick van de uitvaart helpt dan als er vragen komen.

_MG_3138 kopiëren

Wat kost het?

A Day in The Life

Ik kom bij jullie meelopen. Het dagelijkse leven in haar kleine details vastgelegd, opdat het nooit vergeten wordt.

Budgetpakket

 • 325 euro
 • Mini album
 • 25 foto’s
 • 1,5 / 2 uur fotografie

Luxepakket

 • 399 euro
 • Luxe album,
 • 50 foto’s,
 • 1,5 / 2 uur fotografie

Herinneringsfotografie

Middels beperkte regie creëer ik speciale momenten die ik vastleg. Het gezin, je relatie zoals je je dat wilt herinneren.

Budgetpakket

 • 325 euro
 • Mini album
 • 25 foto’s
 • 1,5 / 2 uur fotografie

Luxepakket

 • 399 euro
 • Luxe album
 • 50 foto’s
 • 1,5 / 2 uur fotografie

Uitvaartfotografie

Een uitvaart is heel veel regelwerk in een hele korte tijd. Veel wordt niet gezien en raakt vergeten. Foto’s zijn dan een tastbare herinnering.

Budgetpakket

 • 150 euro
 • usb-stick
 • 1 uur fotografie
 • minimaal 20 foto’s

Compleet pakket

 • 495 euro
 • 2 uur fotografie
 • luxe album, minimaal 60 foto’s
 • Digitale galerij om te selecteren

* Voor alle pakketten geldt: extra uren kosten 140 euro per uur extra. Reiskosten zijn tot 50 km inbegrepen, daarboven wordt € 0,19 per kilometer in rekening gebracht

TESTIMONIALS

Klant

"Je had beloofd dat je zoveel mogelijk onzichtbaar zou zijn. We hebben ons na de begrafenis afgevraagd of je wel overal bij was, maar nu we de foto's hebben zien we dat je alles hebt vastgelegd. Precies zoals we wilden.

Edwert Sjaardema Gewoon Goede uitvaart
Gewoon Goede Uitvaart Designation

Je hebt de hoge verwachtingen die we van je hadden volledig waargemaakt. Je reportage beroerde zelfs ons.

  In Memoriam Fotografie is onderdeel van 

  logo-Erwin-Winkelman-wit-op-bruin-vlak-RGB

  Erwin Winkelman Fotografie

  Hoofdstraat 190
  8162 AT Epe

  afscheid@erwinwinkelman.nl

  tel. 06-14357660

  KvK 85127833